Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy fej kelkáposzta
60 dkg sertéshús
2 csésze rizs
2 nagy hagyna
1-2 cikk fokhagyma
3 kanál zsír, vagy 1 1/2 dl olaj
só, ételízesítő
mokkáskanál majoránna
2-4 dl tejföl
kevés vaj, vagy margarin
zsemlemorzsa
A kelkáposztát kettévágom, tisztítom és mosom, majd annyi sós vízben, amennyi ellepi, felteszem főni. Közben az apróra kockázott sertéshúsból, és egyéb hozzávalókból a szokásos módon bő szaftos pörköltöt készítek, és a rizs is a szokásos módon készre párolom.
Egy tepsit, vagy tűzálló tálat kivajazok, és morzsával meghintem. A puhára főtt káposztát kettéveszem, és az egyik felét a tepsi aljára egyenletesen szétterítem.
A főtt rizst, és a pörköltöt, összekeverem, belekeverem a majoránnát, és szükség szerint utánafűszerezem étel ízesítővel.
A keveréket egyenletesen elterítem a tepsiben, és befedem a megmaradt főtt kelkáposztával, majd a tejfölt is egyenletesen elosztom a tetején. Rövid sütést igényel, mivel főtt alapanyagokat tartalmaz. Addig sütöm, amíg a tejföl a tetején itt-ott megpirul.
Maradék pörköltből, vagy sült húsból is készíthető, gazdagítani lehet a tetejére hintett reszelt sajttal.